Idén is megrendezésre kerül Kardoskúton a Fehértó napja szeptember 21-én. Ez a poszt azon kevesek egyike, ami még az esemény előtt tudósít arról, így nincs senki lekésve, még idén ellátogathat oda. Én évekkel ezelőtt voltam itt. Ez az évente megrendezésre kerülő természetvédelmi nyílt nap azért is érdekes, mert ilyenkor be lehet menni olyan helyekre is, ahova az év más napjain nem. A hely a Hódmezővásárhelyet és Kardoskutat összekötő nagyobb út mentén található. Hétköznapokon az út és a közvetlen melette levő madármegfigyelő torony és a Kardoskút múzeum látogatható csak. De nekünk már itt az út mentén is sikerült madarat látnunk, szóval annak se vegye kedvét a hely felkeresésétől az, hogy nem mehet tovább, aki nem ekkor érkezik a tájba.

Ha viszont a nyílt napon érkezünk, le tudjuk tenni autónakat az út melett, és természet védelmi őrbe botlunk már az eljén, akivel lehet beszélgetni, és ha érdekel minket mesél a tájról. Szívesen fogad minket, hisz amúgy nem sokan veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Sok madárra ne számítsunk, hiszen ez nem az ő időszakuk, és a "nagy tömeg" is elriasztja őket. Viszont jól megfigyelhető itt a szikes. Mai napig emlékeinm között él, ahogy megpillantottuk fentről a nagy vizet, ahol a madarakat reméltük, majd mikor odaértünk, csak a kiszáradt medret találtuk. Az ősz ennek az időszaka itt.

De vannak itt még szürkemarhák, a rendezvény ideje alatt solymászbemutató, kulturális program és még sok egyéb.

Akkor is jól járunk, ha a daruvonulások ideje alatt jüvünk el ide. Figyelni kell a kiírásokat, van egy olyan nap, mikor hajnalban madarászok gyűlnek össze itt, és a kirepülő darvakat figyelik meg, hangos rikácsolásuk közepette. Ilyenkor mindenki együtt van, a sütijeinket osszuk meg egymással és nagyon jó a hangulat. Ez a program szintén most ősszel esedékes.