Egyik kedvenc kirándulóhelyem a Tisza Tavi Vízi sétány. Bár lehetnék elfogult, mert egy fél évet dogoztam is ott, de a Turista magazinban is a legjobb tanösvénynek választották. A teljes sétány a víz fölött helyezkedik el, mintegy szigetként.

A poroszlói Fűzfa kikötőből indulnak a járatok. A tanösvény csak tavasztól őszig látogatható, mikor a Tisza tó vízszintje már elég nagy ahhoz, hogy meg lehessen közelíteni. Ilyenkor viszont a nemzeti park munkatársai mindenféle elemet helyeznek ki, hogy a madarak szeressenek ott lenni, és a vendégekl biztosan lássanak egy párat. Az egyik ilyen a pihenőfák, ahol kócsagok, szürke és üstökösgémek, vagy a legnagyobb tömegben kormoránok, dankasirályok szoktak megpihenni. 

A másik atrakció a fészekszigetek, melyeket azért teszik oda, hogy a sirályok, csérek itt költsenek a turisták szeme láttára. A költés május elején kezdődik, később pedig a fiókanevelés is megfigyelhető ott.

A nádas tele van barkóscinegékkel, ha szerencsénk van láthatunk függőcinkét, és csöpögnek cseppek a fákról, amik a tajtékos kabóca jelenlétére utalnak.

Esetenként megfigyelhető még a búbocs vöcskök fészkelése is ott.

A sétányon található egy sziget, ahol a lábunk földet is ér. Ott a különböző madárodútipusokat mutatják be, amiben esetenként költhetnek is madarak.

Egyes pontokon idegenvezetők segítenek minket távcsővel, spektívvel közelebb hozni a madarakat és információkat is nyújtanak nekünk.