Eza a poszt most nem arról szól, hogy valahova elcsábítsalak, inkább arról, hogy arra ösztökéljelek keress a saját településed határában valami jó helyet. Mert mindenhol van ilyen. És gombász helyek is az ország minden részén vannak. Én szerencsés vagyok, mert öt percre lakok a Körös-Maros Nemzeti Park területétől, a Hármas-Körös árterétől. Itt sok gomba is van télen, nyáron. Így télen, hóban hidegben sárban se maradhat ki az életünkből a kirándulás. Ilyenkor a laskagombák és a téli fülőkék nyomában indulunk el. Saját lelőhelyeink vannak, ahol megtaláljuk őket, bár a laskát nagyon sokan szedik, így egymás elől is gyakran leszedjük. Viszont pár éve még olyan évünk is volt, hogy december eljén szedtük a szegfűgombákat, jelzve ezzel a globális felmelegedést, hisz akkor télen olyan meleg volt, hogy még a téli gombák idejében is a tavaszit szedtük. Téli gomba még a júdásfül, de azt meg nyáron találtuk.

Ha gombászásra adjuk a fejünket arra kell nagyon figyelni, hogy a mérgező és ehető gombák nagyon hasonlítanak egymásra, ezért vigyük el mindig őket szakértőnek. Arra is figyelnünk kell, hogy a mai szabályok szerint 2 kg nál többet egy szeméyl nem szedhet, és vannak olyan helyek is ahol még szigorúbbak. Pl. a Hortobágyon a nemzeti park területén egyáltalán nem lehet gombát szedni.

Az ilyen kirándulások a gombaszedésen kívül persze szólnak az egyéb természet szépségeiről is.

Pl. ilyen alklommal leltünk rá a hódrágta fákra, rendszeresen botlunk nagyobb csapat őzekbe és a legutóbb a ködbe burkulózó Köröst volt élmény figyelnünk.