2018-ban a Mecsekbe tettünk egy kirándulást. Odafele úton Szársomlyón áltunk meg, ami kicsit nekem csalódás volt, mert vártam, hogy a különlegesebb növényzetéből látunk majd párat. Viszont a szoborpark kellemes meglepetésként ért.

Este érkeztünk Orfűre, ahol a szállásunk volt. Itt minden évben rendeznek denevérgyűrűzés bemutatót, amit mi is láthattunk. A barlang elé feszítik ki a kis szabad szemmel láthetatlan lyukú hálókat, amikbe ezek a kis kedves repülő emlősök beleakadnak. Ilyenkor megfigyelhetőek, és meg is tudtuk simogatni.

Másnap a Bikali Élménybirtokot látogattuk meg, ahova olyankor érdemes elmenni mikor program is van ott. Ez úgy van szervezve, hogy kicsiknek és nagyoknak is érdeks legyen. Volt ott boszorkányóra, lovagi torna, kurtizánképzés, táncos percek és még sok egyéb. Közben egy rejtvényt lehetett megfejteni, aki végigkövette az utasításokat. Plusz pénzért korhú ruhákban lehetett bebarangolni a helyet. Mi arra nem fizettünk be, de szerintem ha már ott vagyunk érdemes arra is áldozni.

Este körüljártuk az orfűi tavat, ahol láttunk jégmadarat egy épp citromot lopott varjút, napozó mocsári teknősöket, és fagyiztunk is. Van egy jó különleges fagylalt ott a sós karamella.

Másnap Pácsen a Zsolnay negyedben jártunk, ahol sok kiállítást lehet egyerre megnézni. A prorcelánmúzeumot, a kesztyű manufaktúrát, még több mindent, és egy kis laboros helyet, ami olyan mint a Csodák Palotája kicsiben. Kísérleteket lehet végezni, hogy nőjön a természettudományos tapasztalatunk.

A negyed előtt sörös és üdítős dobozokból készült halacska állt.

Utána való nap még egy nagy túrát tettünk a babás szerkövek és a kolostor felé, aztán haza indultunk.